Naar startpagina
NIVON afdeling Beverwijk

LET OP!
Lezing op woensdagavond 13 april. Een week eerder dan normaal.Tulpen uit Amsterdam
door
Jan Broekhuizen


In de Gouden Eeuw woedde er een heuse tulpencrisis in Amsterdam. Er werd zwaar gespeculeerd: in 1637 waren tulpenbollen ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Tot de zeepbel knapte. Op zoek naar historische relaties tussen Amsterdam, tulpen en de Bollenstreek kom je van alles tegen. Waar komen de Amsterdamse tulpen vandaan? Wat heeft de Oude Kerk van Amsterdam met tulpen te maken?
Wanneer was de laatste tulpomania? Wat hadden Amsterdamse tulpen te zoeken in de Bollenstreek? We ontmoeten bekende Amsterdammers als bloemist Kaufmann, kunstliefhebber Jan Six, Hans 't Mannetje en Hugo de Vries. Kortom een kleurrijke variatie aan personen, voorwerpen, voorvallen en historische gebeurtenissen. Een verrassende lezing door Jan Broekhuizen.

De avond wordt gehouden in de zaal Tropica aan de Const. Huygensstraat 99 te Heemskerk.
De zaal is open vanaf 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur.
Bij de entreeprijs van € 5,= voor NIVON-leden en € 7,50 voor belangstellenden zijn koffie en thee inbegrepen.Dagje uit met de Nivon-afdelingen
Beverwijk en Zaanstreek


Op Zaterdag 18 JUNI 2022 organiseren de afdelingen Beverwijk en Zaanstreek gezamenlijk een dagtocht naar de Biesbosch en Dordrecht.

Na een paar maal door de u bekende omstandigheden uitgesteld te zijn, verwachten we dat de tocht in juni nu echt kan doorgaan. Hieronder vindt u de plannen zoals de werkgroep die heeft bedacht.

We gaan weer met de Hellingmanbus op reis. Opstapplaatsen en tijden krijgt u nog in een volgend bericht voor de deelnemers. Het volgende kunnen we u alvast meedelen.

Bij Stayokay in Dordrecht zal de koffie met iets lekkers voor ons klaarstaan.

Met Biesbosch Charters gaan we een vaartocht met de Sterling maken door het prachtige Nationale Park Biesbosch. Een deel van de groep, ongeveer 15 personen, gaat dan met een gids een excursie maken langs het Griendmuseumpad door dit gebied. Een wandeling van circa een uur tot de Stenen Keet. Daar zal ook de boot een stop maken zodat de wandelaars kunnen instappen en meevaren en een andere groep de route terug gaat lopen en de vaartocht tot het beginpunt wordt voortgezet.
Kunt u deze wandeling niet maken dan vaart u helemaal mee.

Daarna gaan we met elkaar naar Dordrecht. Hier kan men op eigen gelegenheid de middag doorbrengen. Een keuze is te maken uit bezoek o.a. aan Museum Dordrecht, het Onderwijsmuseum, een stadswandeling door de mooi oude stad, de grote kerk met zijn scheve toren, het Binnenvaartmuseum, of ontspannen op een terrasje aan de rivier. U krijgt van ons alle informatie over stadswandeling en musea-adressen.

Vervolgens verzamelen we ons weer om zo langzamerhand richting huis te gaan met onderweg in Haarzuilen nog een gezamenlijk diner als afsluiting van een mooie dag met elkaar.

Opgaven voor deze dag vóór 15 mei.
Voor de leden van de afdeling Beverwijk per email bij Ida Hoogeland penningmeester@nivonbeverwijk.nl of per telefoon op nr 025 1024 9770.

Voor de Zaankanters bij Hanneke Leeuwerink e-mail: Hannekepaars@hotmail.com.
Telefoon 06-44076760

We verzoeken u vriendelijk tegelijkertijd de kosten van € 62,-- voor Nivonleden en € 90,-- voor niet leden te betalen aan penningmeester Nivon Beverwijk. op rekening NL22TRIO 0788 764 357. Graag erbij vermelden als u vegetariër bent of bepaald dieet moet houden.

Geef je tijdig op! We hopen elkaar op deze dag te ontmoeten.

Met vriendelijke groeten van de commissie: Hanneke, Ida, Geeske en Erna
Terug


100 jaar Algemeen Kiesrecht: Aletta Jacobs
(inmiddels 102 jaar!)
door Joke Rijnoudt


Deze lezing is gemaakt in het kader van de viering van 100 jaar Algemeen Kiesrecht.
Graag wil ik het met u hebben over de rol van de vrouw in de geschiedenis, toegespitst op de tijd waar de vrouwen grote successen hebben geboekt, nl het verkrijgen van het Kiesrecht voor mannen én vrouwen.
Dat was tot begin van de 20ste eeuw een voorrecht alleen voor de man, met een vereist inkomen natuurlijk.
Er waren vele vrouwen betrokken bij de strijd om het Kiesrecht, maar de allerbekendste werd wel doctor Aletta Jacobs.
Haar rol in de geschiedenis wil ik er graag uitlichten, haar invloed op ons bestaan van nu. Want niet alleen heeft Aletta Jacobs geijverd voor het Algemeen Kiesrecht, ze heeft ook op het gebied van de, met name vrouwen- geneeskunde, baanbrekend werk verricht.
Ik zal U er alles over vertellen en laten zien!

Tot de 18 mei!

Joke Rijnoudt

De avond wordt gehouden in de zaal Tropica aan de Const. Huygensstraat 99 te Heemskerk.
De zaal is open vanaf 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur.
Bij de entreeprijs van € 5,= voor NIVON-leden en € 7,50 voor belangstellenden zijn koffie en thee inbegrepen.


Lezing 15 juni


Overal zijn vogels

door

Tom Damm

Op woensdagavond 15 juni heeft de afdeling een lezing georganiseerd over vogels. Hiertoe is de heer Tom Damm uitgenodigd. Hij licht het thema als volgt toe. Vogels spreken veel mensen aan. Ze zijn gemakkelijk waarneembaar en eigenlijk overal. In deze presentatie krijgt u een overzicht van de diversiteit aan vogels die in Nederland te zien zijn, aan de hand van verwantschappen en zoveel mogelijk van soorten in uw eigen omgeving. Daarbij ga ik nader in op uiterlijk en gedrag. Natuurlijk behandel ik ook het hoe en waarom van de zang, een uniek kenmerk in het dierenrijk. Verder komen de verschillende manieren van vogels kijken en vogelstudie aan bod.
Streekgenoot Tom Damm is als bioloog afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Thans werkt hij als senior medeweker flora- en vegetatieonderzoek en insectenonderzoek bij Van der Goes en Groot, ecologisch onderzoeks- en adviesbureau, voornamelijk werkzaam in Noord- en Zuid-Holland. Ook heeft hij vele jaren als medewerker broedvogelonderzoek gewerkt.
Daarnaast is hij actief in verschillende vogelwerkgroepen en de KNNV (landelijke vereniging voor veldbiologie). Ook is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Vogelwerkgroep Alkmaar e.o. en eindredacteur van het tijdschrift Tussen Duin & Dijk.
Dit belooft dus een heel interessante avond te worden.
We hopen op een mooie opkomst voor deze avond en schroom vooral niet uw in vogels geïnteresseerde buurman, buurvrouw, oom, neef of tante mee te nemen!

De avond wordt gehouden in de zaal Tropica aan de Const. Huygensstraat 99 te Heemskerk.
De zaal is open vanaf 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur.
Bij de entreeprijs van € 5,= voor NIVON-leden en € 7,50 voor belangstellenden zijn koffie en thee inbegrepen.